Dieser Inhalt ist nur in Niederländisch

Op 27 november 2008 vond de “Kennis in Bedrijf”-dag georganiseerd door HS Zuyd plaats. Tijdens deze Kennis in Bedrijf dag werd o.a. door de heer J. van Duren een presentatie gegeven over “De (on)mogelijkheden van innovatief aanbesteden”.

De aankondiging van deze presentatie luidde als volgt;

“Bij het traditioneel aanbesteden van bouwprojecten ervaren zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers een aantal manco’s. Wat veel voorkomt is dat projecten uit hun planning en budget lopen, dat er sprake is van vele versnipperde overdrachtsmomenten, dat de focus op de laagste prijs ligt en niet op “value for money”. De strikte scheiding tussen ontwerp en uitvoering, maakt dat (onder-)aannemers nauwelijks nog waarde toe kunnen voegen; ze kunnen enkel “afprijzen” en uitvoeren wat anderen bedacht hebben.
Dean Kashiwagi (Arizona State University) heeft een methodiek ontwikkeld genaamd PiPS (Performance Information Procurement System). Meer dan 90% van de projecten die “PiPS wise” zijn aanbesteed zijn binnen planning en budget en naar tevredenheid van de opdrachtgever opgeleverd.
In deze presentatie maakt u kennis met deze methodiek, staan we stil bij de werking ervan en lichten we de resultaten van eerste pilot aanbestedingen in Nederland met deze aanpak toe.

Wanneer een aanbestedende dienst deze methodiek in een (Europese) aanbesteding toe wil passen, zal recht gedaan moeten worden aan de aanbestedingsbeginselen:

  • transparantie
  • objectiviteit
  • non-discriminatie

In het tweede deel van deze presentatie belichten we de juridische (on)mogelijkheden om in een Europese aanbesteding deze methode toe te kunnen passen. We wijzen op typische aanbestedingsrisico’s vanuit juridisch perspectief en blikken kort vooruit naar de invloed van de nieuwe aanbestedingswet die momenteel bijgesteld wordt en opnieuw aan de eerste kamer zal worden aangeboden.”

Voor de presentatie klik hier.


Vorige Nachrichten

Bleiben Sie informiert

Abonneren op de RRA nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief