Dieser Inhalt ist nur in Niederländisch

Maud Murrer 

Pensioen is een hot item. Dit geldt zeker voor het pensioenontslag. De Hoge Raad heeft het pensioenontslag inmiddels geaccepteerd. Dit betekent echter niet dat pensioenontslag altijd rechtsgeldig is. Om te beoordelen of het pensioenontslag rechtsgeldig is, dient onder meer gekeken te worden naar de contractuele afspraken die partijen hierover hebben gemaakt.

Op de eerste plaats is van belang of er een zogenaamd pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst of de CAO is opgenomen. Een dergelijk beding houdt in dat er is overeengekomen dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De Hoge Raad lijkt dit inmiddels te hebben aanvaard.

De rechtsgeldigheid van de zogenaamde pensioenregel is minder duidelijk. De essentie van de pensioenregel is dat de overeengekomen vaste pensioenleeftijd mee brengt dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt zonder dat dit uitdrukkelijk is bepaald in de arbeidsovereenkomst of de CAO. Deze "pensioenregel" is in het verleden herhaaldelijk in de rechtspraak aangenomen. Zo werd geoordeeld dat wanneer een pensioenregeling tot stand komt, de werknemer impliciet met zijn werkgever overeenkomt dat de arbeidsovereenkomst zal eindigen op het tijdstip waarop de werknemer pensioengerechtigd wordt. In de rechtspraak wordt thans echter duidelijk dat deze pensioenregel niet in alle gevallen wordt aanvaard. De rechter liet inmiddels enkele malen de arbeidsovereenkomst van werknemers die willen doorwerken na de vaste pensioenleeftijd in stand. Voor werkgevers die geen pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst of de CAO hebben staan, is het dan ook raadzaam om zekerheidshalve tijdig een ontslagvergunning aan te vragen bij UWV Werkbedrijf indien zij willen komen tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Daarenboven is het raadzaam om als werkgever nog eens kritisch te kijken naar de formulering van het pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst, waarbij het de voorkeur verdient dat een dergelijk beding de toets van de leeftijdsdiscriminatie kan doorstaan en bovendien uniform is. Het lijkt namelijk niet wenselijk een persoonlijke pensioenontslagleeftijd in iedere individuele arbeidsovereenkomst te moeten opnemen. Bovendien is het van belang bij het herbeoordelen en mogelijk herformuleren van het pensioenontslagbeding er rekening mee te houden dat de AOW-leeftijd de komende jaren zal worden verhoogd.

Dit artikel is geschreven door Maud Murrer. Graag is zij bereid om het pensioenbeding in uw arbeidsovereenkomst voor u te controleren.

 


Vorige Nachrichten

Bleiben Sie informiert

Abonneren op de RRA nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief
Verwandte informationen