Dieser Inhalt ist nur in Niederländisch

Vaker en langer een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor werknemers jonger dan 27 jaar
De Wet Flexibiliteit en Zekerheid (“Flexwet”) is van toepassing op tijdelijke dienstverbanden. De wetgever heeft deze Flexwet onlangs, met ingang van 9 juli jl., aangepast in die zin dat het voor werkgevers tijdelijk mogelijk wordt om vaker en langer opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aan te gaan met werknemers die jonger zijn dan 27 jaar. Deze verruiming komt tot uitdrukking in artikel 7:668a van het Burgerlijk Wetboek.

Oorspronkelijk gold onder de Flexwet dat na drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd de vierde automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd werd (indien er tussen de opeenvolgende arbeidsovereenkomsten steeds niet meer dan drie maanden zaten). Daarnaast gold dat als de arbeidsovereenkomst(en) voor bepaalde tijd de duur van 36 maanden overschreed, deze arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd werd omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Door de verruiming is het thans mogelijk om na de derde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan. Dit betekent dat pas bij de vijfde arbeidsovereenkomst sprake is van een vast dienstverband. De verruiming houdt tevens in dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd pas wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd na de duur van 48 maanden, in plaats van de eerder geldende 36 maanden.

De wetswijziging is bedoeld om jongeren tijdens de huidige economische crisis langer aan het werk te houden. Tevens is het thans voor werkgevers aantrekkelijker om jongeren onder de 27 jaar aan te nemen, hetgeen de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt dus bevordert.

De wetswijziging heeft gevolgen voor werknemers jonger dan 27 jaar die aan de slag willen of die thans op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd werkzaam zijn. Deze werknemer dient dan echter niet reeds aan de voorwaarden voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te voldoen (de arbeidsovereenkomst duurt reeds langer dan 36 maanden of er is reeds sprake van een vierde arbeidsovereenkomst). Indien dit niet het geval is kan aan een werknemer jonger dan 27 jaar een vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden aangeboden, danwel kan de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd 48 maanden duren zonder dat er sprake is van een vast dienstverband.

Wat als de werknemer de leeftijd van 27 jaar bereikt? Indien de werknemer tijdens de aangepaste wetgeving 27 jaar wordt, houdt de werking van de nieuwe regeling direct op en valt de werknemer onder de oude regeling. Dit betekent dus dat op het moment dat de werknemer 27 jaar wordt en er meer dan drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten zijn afgesloten danwel de arbeidsovereenkomsten de periode van 36 maanden hebben overschreden, de laatst op dat moment lopende arbeidsovereenkomst er een van onbepaalde tijd is.

De aanpassing van de Flexwet is slechts tijdelijk, tot 2012, met de mogelijkheid tot verlenging. Als de tijdelijke regeling vervalt, dan geldt de oude regeling weer van drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en de maximale duur van 36 maanden. Dit is anders voor werknemers die nog geen 27 jaar zijn, die onder de nieuwe regeling vallen en bij het vervallen daarvan in de vierde arbeidsovereenkomst zitten danwel de periode van 36 maanden zijn gepasseerd. Zij krijgen dan pas bij de vijfde arbeidsovereenkomst of na afloop van de periode van 48 maanden een vast dienstverband.

Net als bij de oude regeling kan bij een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), in geval van werknemers jonger dan 27 jaar, worden afgeweken van de nieuwe regel dat bij vier arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd danwel na de duur van 48 maanden de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De nieuwe regeling heeft dus geen gevolgen voor bestaande cao’s waarin een regeling is opgenomen die afwijkt van de tijdelijke maatregel.

Dit artikel werd geschreven door mr. Denise Deguelle, werkzaam op het rechtsgebied arbeidsrecht.



Vorige Nachrichten

Bleiben Sie informiert

Abonneren op de RRA nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief
Diese Seite nutzt Cookies. x